Altınyunus Çeşme’de açığa satış ve kredili işlem yasağına ilişkin bilgilendirme

Altınyunus Çeşme

Altınyunus Çeşme payları son zamanlarda finansal piyasaların gündeminde önemli bir konu haline geldi. 13/09/2023 ve 12/10/2023 tarihleri arasında bu paylar, Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında belirli işlem sınırlamalarına tabi tutuldu. Söz konusu tarihler arasında Altınyunus Çeşme paylarına uygulanan kısıtlamalara dair detaylı bilgiler şu şekildedir.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) Nedir? VBTS, Borsa İstanbul tarafından uygulanan bir tedbir sistemidir. Bu sistem, piyasada aşırı fiyat hareketlerini ve volatiliteyi engellemek amacıyla devreye alınır. Bu tedbirlerle, yatırımcıların korunması ve piyasanın sağlıklı bir şekilde işlemesinin sağlanması hedeflenir.

Altınyunus Çeşme Paylarına Uygulanan Tedbirler 13/09/2023 tarihinden itibaren Altınyunus Çeşme paylarında belli başlı işlem kısıtlamaları getirilmiştir. Bu tedbirler, 12/10/2023 tarihine kadar devam edecektir. İşte bu kısıtlamaların detayları:

1. Açığa Satışa İlişkin Kısıtlamalar: Açığa satış işlemleri, yatırımcının sahip olmadığı menkul kıymetleri satması ve daha sonra bu menkul kıymetleri piyasadan geri alarak teslim etmesi işlemidir. Belirtilen tarihler arasında Altınyunus Çeşme paylarının açığa satış işlemleri yapılamayacaktır.

2. Kredili İşlemlere İlişkin Kısıtlamalar: Kredili işlemler, yatırımcının sahip olduğu teminatlar karşılığında aracı kurumdan aldığı kredi ile menkul kıymet alımı gerçekleştirmesi işlemidir. Belirtilen tarihler arasında Altınyunus Çeşme paylarının kredili işlemlere konu edilmesi mümkün olmayacaktır.

Borsa
Borsa/ Görsel Kaynak: cesmegazete.com

Borsa İstanbul’dan KAP’a yapılan açıklama:

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında AYCES.E paylarında 13/09/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 12/10/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir. Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir.

Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

SPK’nın 06/02/2023 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasasında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar tüm paylarda Açığa Satış işlemleri yasaklanmıştır.