Çeşme sandık başında: Yoğun katılım ile oy verme süreci sürüyor

CHP’nin Çeşme Belediye Başkan Adayı Oyunu Kullandı

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Çeşme Belediye Başkan adayı Lal Denizli, seçim gününün erken saatlerinde,  Çeşme Sıdıka Kelami Ertan Ortaokulu’nda vatandaşlık görevini yerine getirerek oyunu kullandı. Bu önemli gün, adayın yanı sıra seçmenler için de büyük bir heyecanı temsil ediyor.

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri

Türkiye genelinde, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimleri kapsamında, 61 milyonu aşkın seçmen, yaklaşık 208 bin farklı sandıkta oy kullanma hakkına sahip. Bu geniş çaplı katılım, demokrasinin en temel unsurlarından biri olan seçim sürecinin önemini bir kez daha vurguluyor.

Oy Verme Sürecinde Alınan Tedbirler

Seçim günü boyunca, kahvehane, kıraathane, internet kafe gibi umumi eğlence yerlerinin kapalı tutulması, seçim sürecinin ciddiyetini ve önemini koruma amacı güdüyor. Ayrıca, oy verme işlemlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesine olanak tanıyan bu tedbir, vatandaşların oylarını huzur içinde kullanmaları için elverişli bir ortam sağlıyor.

Renklere Göre Ayrılan Oy Pusulaları

Seçmenlerin oy kullanma işlemleri sırasında karşılaştıkları oy pusulaları, farklı seçim türlerini temsil eden renklerle ayrıştırılıyor. Büyükşehir belediye başkanlığı için ‘beyaz’, il genel meclis üyelikleri için ‘turuncu’, belediye başkanlığı için ‘mavi’ ve belediye meclis üyeliği için ‘sarı’ renkli pusulalar kullanılıyor. Bu renk kodlaması, seçmenlere oy kullanma işlemlerinde kolaylık sağlayarak hataları en aza indirmeyi amaçlıyor.

Seçim Günü Yayın Yasağı ve Sonrası

Seçim günü saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili her türlü haber, tahmin ve yorum yapılması yasaktır. Ancak, 18.00-21.00 saatleri arasında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından verilecek resmi açıklamalar yayımlanabilir. Saat 21.00 itibarıyla tüm yayınlar serbest bırakılacak olup, YSK’nın duruma göre daha erken bir saatte yayın yasağını kaldırma kararı alma yetkisi bulunmaktadır.