Bakan Ersoy Çeşme’deki turizmin düşüşü ile ilgili yerel yönetimi suçladı

Atatürk Kültür Merkezi’nde ekonomi ve turizm basını ile bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yılın ikinci çeyreğine ve ilk yarısına ait turizm verilerini paylaşarak önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy, özellikle Çeşme’deki otellerin düşük doluluk oranlarına dikkat çekerek, bu durumun nedenleri üzerine tespitlerde bulundu.

Düşük Doluluk Oranlarının Nedenleri

Çeşme’deki otellerin düşük doluluk oranlarına sahip olmasının sebeplerini olimpiyatlar, Yunan Adaları’nın Türklere kapıda vize vermesi ve Türklerin tatil sürelerindeki düşüş olarak sıralayan Ersoy, temel sorunun sezonun 12 aya yayılmaması olduğunu belirtti. Bakan Ersoy, göreve geldiklerinde bu sorunları aşmak için Çeşme ve Didim turizm projelerini hazırladıklarını fakat yerel belediyelerce engellendiğini ifade etti.

Turizm Stratejisindeki Hatalar ve Yeni Projeler

Bakan Ersoy, Çeşme ve Bodrum’da sezonun kısa olmasının ve ağırlıklı olarak tek pazar (Türkiye pazarı) odaklı bir turizm sektörü oluşmasının 40 yıllık hatalı bir stratejiden kaynaklandığını belirtti. Göreve geldiklerinde ilk hayata geçirdikleri projelerden birinin Ege Turizm Merkezleri projeleri kapsamında Çeşme ve Didim projeleri olduğunu vurgulayan Ersoy, bu projelerin detaylarını paylaştı.

Ege Turizm Merkezleri Projesi: Çeşme ve Didim

Çeşme ve Didim projelerinin sezonu 12 aya yayacak şekilde kurgulandığını belirten Bakan Ersoy, bu projelerde golf, futbol, motor sporları ve doğa sporları ile kültür ve sanat merkezleri, etkinlik ve konser alanları ve Ege’nin en büyük müzesinin yer alacağını ifade etti. Ersoy, bu projelerin hayata geçmesi durumunda İzmir ve Bodrum’un uluslararası trafiğe daha kolay bağlanacağını ve direkt uçuşlarla dünyanın pek çok noktasına ulaşılabileceğini belirtti.

Yerel Yönetimlerin Engellemeleri

Bakan Ersoy, projelerin yerel yönetimler tarafından siyasi yaklaşımlar ve hukuki süreçlerle engellendiğini belirterek, “Maalesef yerel yönetimler projeye siyasi yaklaştılar. Birçok hukuki süreç başlatıldı. Projenin gelişim hızı yavaşlatıldı, önü tıkandı. Şu anda çok yavaş da olsa ilerliyor ama süreç bu şekilde tıkanmasaydı 2018’de başladığımız proje şu anda hayata geçmiş olacaktı ve biz bugün Çeşme ve Bodrum ile ilgili bir konuşma yapmak zorunda kalmayacaktık.” şeklinde konuştu.