Bulaşık makinasını temizlemek hiç bu kadar kolay olmamıştı

Bulaşıklarımızın temizliğini yaptığımız bulaşık makineleri, oldukça hayat kurtaran ve pek çok konuda tasarruf edilmesini sağlayan bir buluştur. Bulaşık makineleri tek seferde bir sürü bulaşığı, yeterli su ve deterjanla yıkarken, aynı bulaşıkların elde yıkanması çok daha fazla su ve enerjinin gitmesine neden olmaktadır. Tasarrufun yanı sıra bulaşık makinelerinin yüksek sıcaklığı dolayısıyla bulaşıklarda derinlemesine temizlenirken tüm bakterilerden arınmaktadır. Bulaşıkların temizliğini sağlayan bu makinelerin de ayrıca bir temizliğe ihtiyacı bulunmaktadır. Bulaşık makinesinin iç temizliğinin yapılmaması, bulaşıkları yeterli miktarda temizlemezken aynı zamanda makinenin ömrünün kısalmasına da neden olmaktadır. Bu işlem doğrultusunda makinenizin iç temizliğini yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin. İşte bulaşık makinesinin iç temizliğini sağlamanın en kolay yöntemleri…

Bulaşık makinesi temizliği nasıl yapılır?

Karbonat ve sirke ile bulaşık makinenizi parlatın

Hemen hemen her konuda karşımıza çıkan karbonat, bulaşık makinesinin iç temizliğinde de en aktif rol oynayan bileşenler arasında yer alıyor. Makine içerisindeki bakterilerin ölmesine yardımcı olan karbonata, asit içeriği ile zengin sirke eşlik ederken makinenin iç hatlarının tamamı derinlemesine temizlenmiş oluyor. Bulaşık makinenizin iç temizliğini sağlamak istiyorsanız şu adımları uygulayabilirsiniz;

  • İlk olarak bulaşık makinesinin iç raflarını makine içerisinden çıkarın ve makinenin iç hatlarını bir bez yardımıyla temizleyin. Tüm iç kısımların derinlemesine temiz olduğunu gördükten sonra makinenin raf kısımlarını makinenin içerisine tekrar yerleştirin. Makine içerisinde yemek kalıntıları varsa bu noktada tüm bunların temizlendiğinden emin olun.
  • İlk adımı tamamladıktan sonra makinenin alt raflarının olduğu bölmeye, bir kase içerisinde beyaz sirke yerleştirin ve bulaşık makinenizi kısa programda ve sıcak ayarda çalıştırın. Kısa programda çalıştırmamızın sebebi, işlem sadece bununla kalmayacak ve üçüncü bir adımı olacak. Kısa programdaki makine bittikten sonra makine içerisindeki kaseyi alın.
  • Sirkeli uygulamanın ardından, makinenin yine alt bölümüne büyük bir paket karbonatı tamamıyla dağıtın. Makinenin tüm iç yüzeylerine geldiğinden emin olun. Karbonat dökme işlemini tamamladıktan sonra makinenizi yine kısa programda yüksek ısıda çalıştın. Bu işlemi tamamladıktan sonra bulaşık makinenizin tüm iç yüzeylerinin derinlemesine temiz olduğunu gözlemeyeceksiniz. Bu yöntem sayesinde makinenizde biriken ve gözükmeyen tüm kirler arınacak ve makineniz ilk günkü gibi olacak. Bu iki malzemeden oluşan kürü ayda 1 mutlaka makine içerisinin temizliğinde kullanmalısınız. Düzenli olarak uygulanan karbonat ve beyaz sirke, makinenin içinin temizlenmesini sağlarken aynı zamanda iç hatlarında bulunan kalıntıların giderilmesini de sağlamaktadır.

Makine içerisini limon tuzu ile temizleyin

Bulaşık makinesinin temizliğini derinlemesine sağlayan yöntemlerden bir tanesi de, limon tuzudur. Limon tuzu içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde tüm kalıntıların tek seferde gitmesini sağlarken, makine içerisinde bulunan kirlerin yüzeyden temizlenmesini sağlamaktadır. Makine içerisindeki yemek kalıntılarının temizlenmesini sağlayan limon tuzu aynı zamanda kireçlenmelerin de önüne geçerek, makine içerisinde bulunan cihazlardaki kireç temizliğini de sağlamaktadır. Limon tuzu ile bulaşık makinesinin temizliğini sağlamak amacıyla bir kap içerisine 2 yemek kaşığı limon tuzu ve 2 bardak beyaz sirkeyi karıştırın. Karıştırma işleminden sonra bulaşık makinesinin içerisine dökün. Ardından makineyi kısa programda ve yüksek ısıda çalıştırın. Bu işlemi tamamlamış olduğunuzda makine içerisinde yer alan tüm kirlerin temizlenmesini sağlarken aynı zamanda makine içerisindeki kireçlerden de kurtulmuş olacaksınız.

Bulaşık makinesi temizliği nasıl yapılır?

Bulaşık makinesinin düzenli olarak temizlenmesi, daha iyi bir temizlik ve verimliliğe yardımcı olur. Aşağıdaki adımları izleyerek bulaşık makinesini nasıl temizleyebileceğinizi öğrenebilirsiniz:

  1. Öncelikle bulaşık makinesinin içini boşaltın ve tüm yiyecek atıklarını atın.
  2. Bulaşık makinesinin filtrelerini kontrol edin ve gerekirse temizleyin. Filtreleri çıkarıp su ve sabun ile temizleyebilir veya makine deterjanı kullanarak da temizleyebilirsiniz.
  3. Bulaşık makinesinin içine birkaç bardak sıvı bulaşık deterjanı koyun ve bir bardak tuz ekleyin. Tuz, bulaşık makinesinin parçalarını temizlerken aynı zamanda buharlı temizleme işlemini de destekler.
  4. Bulaşık makinesini en düşük ısı ayarına ayarlayıp çalıştırın. Bu işlem sayesinde bulaşık makinesi içinde bulunan tüm kirleri ve atıkları yok edecektir.
  5. Bulaşık makinesinin dışını da temizleyin. Özellikle su dökülme bölgelerini kontrol edin ve bu alanları silin.
  6. Bulaşık makinesinin çamurluklarını da kontrol edin ve gerekirse temizleyin. Çamurlukların tıkanık olması, bulaşık makinesinin düzgün şekilde çalışmasını engeller.
  7. Bulaşık makinesinin içini kurulayın. Bu işlemi yapmak için bulaşık makinesinin içine birkaç bez koyabilir ve birkaç dakika bekleyebilirsiniz.

Bu adımları izleyerek bulaşık makinesini düzenli olarak temizleyebilirsiniz. Bu sayede bulaşık makinesi daha uzun süre dayanıklı olacak ve daha iyi bir temizlik sağlayacaktır.