Çeşme sanki büyük bir inşaat şantiyesi. Birde buna her baharda ağaç budama, bahçe temizliği, çim biçme, yeşil organik ekleniyor. Milyon dolarlık inşaatlardan, lüks sitelerden çıkan bu atıklar gelişigüzel sokaklara, yeşil alanlara, ormanlara kaçak olarak atılıyor.
İnşaat ve tadilat yapanlar inşaata milyonlar harcarken, atıkları için bir traktör çağırıyorlar ve 3-5 kuruşa bu atıkların çevreye atılmasına, doğanın mahvolmasına neden oluyorlar. Belediyenin sunmuş olduğu inşaat çöp kontenyer hizmetine verecekleri para onlara çok geliyor. Bazıları hiç utanmıyor bu atıkları hemen süper-lüks villasının önüne bile döküyor.
(Video @ibrahimsaatli )
Belediye farklı bölgelerde organik atık toplama merkezlerini oluşturuyor. Ancak bu merkezlere organik atık dışında inşaat molozları, çöpler yasa dışı olarak atılıyor.
Mesala Mamurbaba mahallesi, Çeşme’nin en gözde yerlerinden birisi. Burada ki yeşil atık toplama merkezi kapalı olsa bile traktörcüler geceleyin buraya inşaat molozu, çöp döküyorlar. Bu ihlalcilerin plakaları kamera ile tespit edilmeli ve araçlarına el koyma da dahil yüksek cezalar kesilmeli.
Molozları yollayan inşaat sahipleri de sorumlu olarak ceza görmeli. Yeni yerel yönetim bu konuya acil el atmalı ve vahşi atık atma problemi bir an önce çözüme kavuşmalıdır.
Çeşme-Yarımada Çevre Derneği